Co spíž dala. 7 receptů na čistící prostředky ze surovin, které máte běžně doma

Některé věci ze spíže fungují stejně efektivně jako čistící prostředky z obchodu. Soda bikarbonu, ocet a alkohol jsou ty správné trumfy v souboji o čistou domácnost.

Tentokrát zkuste úklid jinak – svépomocí vyrobenými domácími čistícími prostředky. Vyhrajete na více frontách – nemusíte běžet do obchodu, jakmile se nějaký prostředek mine, ušetříte svou peněženku i planetu, ale a nepochybně se při výrobě zabavíte.

Univerzální čistič s vůní

Potřebujete

1 díl bílého octa
1 díl vody
kůru z 5 citrónů
větvičky rozmarýnu
Všechny ingredience smíchejte a nechte alespoň týden louhovat. Následně tekutinu přeceďte do rozprašovače. Používejte k odstranění vodního kamene či k umytí popelnice, toalety a kachliček. Tuto směs můžete použít opravdu všude s jedinou výjimkou, nemyjte jí kámen – ocet jej totiž může poškodit. Jinak je tento prostředek výborný odstraňovač nejen špíny, ale také zápachu.

Soda na čistou kuchyni

Potřebujete

Closeup side view of a young woman cleaning windows in her apartment. She’s taking a quick smiling glance at the camera.

2 lžíce sody bikarbony
300 ml vody
Na skříňky v kuchyni, troubu či lednici je tento mix opravdu výborný. Rovněž funguje na odstranění skvrn z nerezu. Tehdy však použijte sodu s konzistencí pasty – 1/2 deci vody se 2 lžícemi jedlé sody. Pastu naneste vlhkým hadříkem na předmět a jemně vmasírujte do povrchu. Následně opláchněte a osušte. Takovou pastou hravě vydrhnete i připálené hrnce či pánve.

Tip navíc: K vyčištění odtoku použijte sodový prášek a zalijte horkou vodou.

Okna lesklá a beze šmouh

Potřebujete

2 díly destilované vody
½ dílu bílého octa
¼ dílu 70% alkoholu
kapku esenciálního oleje, nemusí být
Při mytí oken zkombinujte tyto ingredience a vlijte do rozprašovače. Klidně použijte jakýkoli rozprašovač, který vám zůstal po čistícím prostředku z obchodu, nebo, pokud si chcete udělat radost, pořiďte si takový, jaký se vám líbí. Tento domácí čistič hravě zvládne také zrcadla.

Ideální pro čištění kamene

Potřebujete

2 díly destilované vody
¼ dílu vodky
kapku esenciálního oleje, nemusí být
Ocet i citron mohou poleptat či zanechat matné skvrny na měkkých površích, jako je mramor, či narušit tmel na žulových površích. Na kameny je jednotka toto složení.

Exit mobile version